неделя, юли 29, 2012

Красивият и мистериозен метеорит Фуканг

От всички рядко срещани красоти на Земята, едва ли има по-впечатляващи и уникални от паласитите. Тези извънземни скъпоценни камъни, като че ли отразяват звездното вълшебство на Вселената. А паласитът Фуканг определено е най-впечатляващият от всичките си досега открити "събратя"!

Едва ли е имало и частица красота в това късче от космоса при сблъсъка му със Земята, но когато бил разрязан, Фуканг разкрил спираща дъха гледка. Във вътрешността му, полупрозрачни златни минерали оливин блестят сред сребриста "пчелна пита" от желязо и никел.

Когато бил открит през 2000 г. в пустинята Гоби, провинция Синцзян, Китай, редкият метеорит тежал колкото автомобил. Оттогава той е разделен на резени, изумително напомнящи на блестящ стъклопис, огрян от лъчите на Слънцето. Анонимен колекционер притежава най-голямата част, която тежи 420 кг. През 2008 г. се очакваше тази част да му донесе 2 млн. долара на търг в Бонъм в Ню Йорк, но все още е непродадена.


Фуканг е толкова ценен, че дори малките парченца от него се продават на цена от 20-30£ за грам. Учени от Югозападната метеоритна лаборатория в Аризона, която притежава около 31 кг. от паласита, изказват мнение, че тази забележителна находка има всички предпоставки да се превърне в едно от най-великите открития на метеорит за 21-ви век. Те споделят, че Фуканг засенчва всички открити досега метеорити от клас паласити, които принципно са едва 1% от намерените космически скали.

Въпреки всичко, това не е най-големият цял паласит в момента. През 2005 г. "ловецът" на метеорити Стив Арнолд изкопа в Канзас проба тежаща 635 кг.

Няма коментари: