вторник, юли 03, 2012

Чичо Самовата колиба

Едва ли има някой, който да не знае кой е "Чичо Сам". Стотици пъти съм го чувал и чел по какъв ли не повод, главно благодарение на позицията на световен икономически, военен и т.н. лидер, която често обичат да си присвояват САЩ. Но това е друга тема...
Та днес попаднах на тази снимка, която един обикновен американец е направил при посещение на градчето Мейсън, Ню Хемпшър. Стана ми любопитно и се поразрових за информация. Намерих в Уикипедия следната история:

През 1812 г., по време на Англо-Американската война, Самюел Уилсън - проспериращ търговец на месо на средна възраст от Трой, Ню Йорк, успява да си спечели договор за снабдяване на армията с месо. Американците водят кампания все по-насевер, а Уилсън доставя осоленото говеждо в качета, които бивайки държавна собственост са брандирани с инициалите "U.S.". Каруцарите и войниците често се шегували, че буквите всъщност означавали Uncle Sam, по името на доставчика на продуктите. Някак си тази алегория се запазила във времето, особено що се отнася за армейска собственост със съответния надпис.

На 15-ти септември 1961 г. 87-ят Държавен конгрес на САЩ приема следната резолюция: "С решение на Сената и Камарата на представителите, Конгресът обявява Чичо Сам Уилсън за първообраз на американския национален символ Чичо Сам."

Няколко монумента бележат родното място на Самюел в Арлингтън, Масачузетс и гроба му в Трой, НЙ, а снимката е от мястото, където е бил вторият дом в детството на Уилсън.

За пръв път в литературата терминът Чичо Сам е използван в издадената през 1816 г. алегорична книга "Приключенията на Чичо Сам в търсене на изгубената си чест" от някой си Фредерик Огъстъс Фидфейди. Интересен факт е, че "Чичо Сам" се споменава доста по-рано в оригиналния текст на небезисвестната песен от Войната за независимост "Янки Дудъл" през 1775 г., но не е ясно дали е използвано като метафора за САЩ.

Няма коментари: